Apotheek Bleiswijk

Apotheek Bleiswijk

Oranjetuin 128 2665VJ Bleiswijk Tel:010-5214262

Laatste nieuws

  • Staking apotheek op donderdag 9 en vrijdag 10 januari: Alleen tussen 12.00 en 14.00 is de apotheek gesloten.
  • Aangepaste openingstijden apotheek: Per 1 januari 2025 is de apotheek geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur, voorheen 18.00 uur.
  • Apothekersassistent(e) gezocht voor onze apotheek! Wordt jij onze nieuwe enthousiaste collega? Klik hier voor de vacature en solliciteer direct of stuur een mail naar info@apotheek-bleiswijk.nl
  • Voor een overzicht van de vergoedingen/contracten per zorgverzekeraar van Apotheek Bleiswijk verwijzen wij u door naar de volgende pagina: ZGZ Landingspagina | Netwerk apotheken
  • Door landelijke leveringsproblemen zijn medicijnen er helaas steeds vaker niet. U krijgt dan een ander merk of eventueel een passend alternatief van ons. Voor meer informatie en wat u zelf kunt doen leest u hier.
  • Wij bieden de kijksluiter aan. Dit is een animatievideo van een medicijn waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Het gebruik hiervan is kosteloos. Zoek de kijksluiter van uw medicijn hier.

Medische Encyclopedie

Inhoud

cetrimide op de huid

Cetrimide is een ontsmettend middel.

Het wordt gebruikt om infecties te voorkomen bij oppervlakkige schaaf-, snij- en brandwonden. Het wordt ook toegepast om de huid rond de geslachtsorganen te ontsmetten. Het wordt vaak toegepast in combinatie met het ontsmettingsmiddel chloorhexidine.

Wat doet cetrimide op de huid en waarbij gebruik ik het?

Huidinfectie

Op de huid zijn altijd bacteriën aanwezig. U heeft daar normaal gesproken geen last van. 

Als de huid beschadigd is,  zoals bij eczeem, doorligwonden, snijwonden, brandwonden en scheerwondjes, kunnen bacteriën in de huid doordringen en dan een huidinfectie veroorzaken. De huid rond de wond kan dan rood worden, zwellen en pijnlijk worden. Ook ontstaat er soms pus.
 

Werking
Cetrimide bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Het heeft ook een reinigend effect. Bij licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden kunt u cetrimide gebruiken om de huid te ontsmetten.

Ook wordt het middel gebruikt om te voorkomen dat er een infectie ontstaat. Bijvoorbeeld op de huid en slijmvliezen van de vagina na de geboorte en op de huid voor een lichte ingreep of onderzoek.

Lees meer over huidinfectie . “

Wondjes

Bij een oppervlakkige schaafwond of snijwond is het belangrijk dat de wond niet geïnfecteerd raakt. Spoel de wond daarom goed schoon met lauw stromend kraanwater. Ontsmet daarna de wond, bijvoorbeeld met chloorhexidine of povidonjodium.

Ook kunt u cetrimide of de combinatie cetrimide met chloorhexidine daarvoor gebruiken. Dek de wond daarna af met een gaasje of pleister. Een schaafwond eerst even aan de lucht laten drogen.

Werking
Cetrimide bestrijdt verschillende soorten bacteriën. Het heeft ook een reinigend effect.

Lees meer over wondjes . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Lichte irritatie van de huid. Vooral in huidplooien, op slijmvliezen en op andere gevoelige huiddelen.

     

    Dit gaat vanzelf over.

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, roodheid, zwelling, sterke uitdroging van de huid of huiduitslag.

    Raadpleeg uw arts als u overgevoeligheid vermoedt. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan erop letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik cetrimide op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?

  • Maak de huid eerst schoon door spoelen met lauw water en dep de huid droog. Eventueel kunt u hierbij een desinfecterende zeep of een pH-neutrale wasemulsie gebruiken. Gebruik liever geen gewone zeep, omdat dit de huid kan irriteren en de aandoening verergeren. Korstjes kunt u verwijderen door ze te weken in baby-olie of met een oplossing van 1 theelepel keukenzout op 1 glas water, die u steeds vers aanmaakt.
  • Crème: breng de crème dun aan. Eventueel kunt u de ingesmeerde plek afdekken met verband of pleister.
  • Oplossing: de oplossing van cetrimide met chloorhexidine op de wond en de huid er omheen aanbrengen. Gebruik hiervoor een gaasje of een watje. Soms moet u de oplossing eerst verdunnen met water. Dit staat op de verpakking aangegeven.
  • Vermijd contact met de ogen en laat het medicijn niet in de mond of neus komen, omdat dit irriterend kan werken. Als het toch in de ogen komt, spoel de ogen dan direct grondig uit met water.

Wanneer?

  • Crème: breng 1 of 2 keer per dag aan.
  • Oplossing: bij een wond: 1 of 2 keer per dag aanbrengen.
  • Bij een ingreep of bevalling: vlak voor de ingreep de huid ontsmetten.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken tot de wond zichtbaar is verbeterd. Dan kunt u stoppen met de behandeling. Als dit medicijn niet werkt of als de aandoening zich uitbreidt, moet u contact opnemen met de arts.

Terug naar overzicht