Apotheek Bleiswijk

Apotheek Bleiswijk

Oranjetuin 128 2665VJ Bleiswijk Tel:010-5214262

Laatste nieuws

  • Aangepaste openingstijden apotheek: Op kerstavond 24 december en oudejaarsavond 31 december sluit de apotheek om 16.00 uur. Per 1 januari 2025 is de apotheek geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur, voorheen 18.00 uur.
  • Apothekersassistent(e) gezocht voor onze apotheek! Wordt jij onze nieuwe enthousiaste collega? Klik hier voor de vacature en solliciteer direct of stuur een mail naar info@apotheek-bleiswijk.nl
  • Voor een overzicht van de vergoedingen/contracten per zorgverzekeraar van Apotheek Bleiswijk verwijzen wij u door naar de volgende pagina: ZGZ Landingspagina | Netwerk apotheken
  • Door landelijke leveringsproblemen zijn medicijnen er helaas steeds vaker niet. U krijgt dan een ander merk of eventueel een passend alternatief van ons. Voor meer informatie en wat u zelf kunt doen leest u hier.
  • Wij bieden de kijksluiter aan. Dit is een animatievideo van een medicijn waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Het gebruik hiervan is kosteloos. Zoek de kijksluiter van uw medicijn hier.

Medische Encyclopedie

Inhoud

landiolol

Landiolol is een bètablokker. Het laat uw bloeddruk dalen, zorgt voor een tragere hartslag en het zorgt ervoor dat uw hart minder zuurstof nodig heeft.

Artsen schrijven het voor bij bepaalde hartritmestoornissen.

Wat doet landiolol en waarbij gebruik ik het?

Hartritmestoornissen

Verschijnselen
Bij een hartritmestoornis kan het hart overslaan, onregelmatig slaan, te snel kloppen of 'op hol slaan'. Soms merkt u er niets van, maar soms kunt u de onregelmatige hartslag voelen. Door een hartritmestoornis kunt u zich duizelig, kortademig, gejaagd of angstig voelen.

Oorzaak
Er zijn verschillende oorzaken voor hartritmestoornissen, zoals een beschadigde hartspier door een hartinfarct of een te hard werkende schildklier. Maar vaak is de oorzaak onbekend.

Behandeling
Afhankelijk van het soort hartritmestoornis en de situatie van het hart kan uw arts medicijnen voorschrijven, een elektrische stroomshock toedienen of een operatie uitvoeren, bijvoorbeeld voor een pacemaker. 

Artsen schrijven landiolol voor bij een te snelle en onregelmatige hartslag tijdens een operatie of meteen na een operatie. Ook kunt u dit medicijn krijgen in andere situaties waarin uw hartslag te snel en onregelmatig is.

Werking
Landiolol vertraagt de prikkelgeleiding door de zenuwen en vermindert de prikkelbaarheid van de hartspier. Het werkt erg snel en erg kort. Hierdoor wordt uw hartslag langzamer en wordt de hartslag weer regelmatig.

Lees meer over hartritmestoornissen . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door uw arts. Uw arts zal u goed controleren tijdens het infuus.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende:

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Trage hartslag of een te lage bloeddruk.

    Hierdoor kunt u sneller flauwvallen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Longproblemen, zoals longontsteking, benauwd zijn, moeilijk ademhalen en hoesten (soms met bloed).

    Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

  • Heeft u astma of COPD? Dan kunt u meer benauwd worden. Als u het benauwd heeft, waarschuw dan uw arts. 

  • Hoofdpijn

  • Te snelle hartslag of te hoge bloeddruk.

    Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft. Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door uw arts. Uw arts zal u ook goed controleren tijdens het toedienen van dit medicijn.

  • Problemen aan uw hart.

    • Zoals een hartstilstand, hartaanval en hartritmestoornis.
    • Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door uw arts. Uw arts zal de situatie van uw hart goed controleren tijdens het infuus. Ook zal uw arts regelmatig uw hartslag, bloeddruk en geleiding van uw hart controleren.
  • Heeft u de aangeboren hartafwijking Wolff-Parkinson-White-syndroom? Er kunnen ernstige hartritmestoornissen ontstaan door dit medicijn. U mag dit medicijn alleen op voorschrift en onder controle van een cardioloog of internist gebruiken.

  • Maagdarmklachten, zoals misselijk zijn en overgeven.

  • Bijwerkingen in het bloed.

    • Hierdoor heeft u meer kans op infecties, bloedarmoede en bloedingen.
    • Neem contact op met uw arts bij de volgende verschijnselen: erg moe zijn, onverklaarbare koorts of keelpijn, onverklaarbare blauwe plekken of bloedneuzen, blaasjes in de mond of keel, verkoudheid, griep, steenpuisten of andere huidinfecties. 
  • Leverproblemen

    U merkt dit aan een gevoelige, opgezwollen buik of een gele verkleuring van het oogwit of van de huid. Waarschuw dan een arts.

  • Beroerte

    Een beroerte merkt u aan plotse klachten, zoals verlammingen in het gezicht (bijvoorbeeld een scheve mond), verward spreken en denken, verlammingen aan arm of been, uitval van delen van het gezichtsveld en tintelingen. Waarschuw direct een arts.

  • Opvliegers, koude zweet en koude rillingen.

  • Stinkende adem

  • Uw nieren werken snel slechter. 

    Dit merkt u aan minder plassen en donkere plas, hoofdpijn en misselijk zijn, vochtophoping zoals dikke enkels, handen of een dik gezicht.

  • Spiertrekkingen

  • Heeft u de spierziekte myasthenia gravis? U kunt meer last krijgen van deze ziekte. Neem contact op met uw arts als u dit merkt. 

  • Heeft u psoriasis? U kunt meer last krijgen van deze ziekte. Neem contact op met uw arts als u last heeft van rode schilferende of glanzende plekken op de huid, schade aan de huid, jeuk, putjes in de nagels en gewrichtsklachten.

  • Heeft u het syndroom van Sjögren, waarbij de slijmvliezen van onder andere uw ogen en mond droger zijn dan normaal? U kunt meer klachten krijgen. Raadpleeg uw arts als u klachten krijgt.

  • Heeft u de ziekte van Raynaud, waarbij u koude, witte tenen heeft zonder gevoel? Dan kunt u hier meer last van krijgen. Raadpleeg uw arts als u klachten krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik landiolol gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Wel is bekend dat bij gebruik in de laatste maanden van de zwangerschap, de baby last kan krijgen van ademhalingsproblemen, een te trage hartslag, lage bloeddruk, laag bloedsuiker en langzamer groeien.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt en of het slecht voor de baby is.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Dit medicijn wordt in het ziekenhuis gegeven door een gespecialiseerde verpleegkundige of arts. U krijgt dit medicijn via een infuus in uw bloedvat. Het infuus duurt maximaal 1 dag.

Wanneer?
Uw arts bepaalt wanneer het nodig is om dit medicijn toe te dienen.

Hoe lang?
U krijgt dit medicijn alleen bij een te snelle en onregelmatige hartslag tijdens een operatie of meteen na een operatie. Ook kunt u het krijgen in andere situaties waarin uw hartslag te snel en onregelmatig is.

U zult dit medicijn niet voor een lange tijd krijgen.

Terug naar overzicht