Apotheek Bleiswijk

Apotheek Bleiswijk

Oranjetuin 128 2665VJ Bleiswijk Tel:010-5214262

Laatste nieuws

  • Aangepaste openingstijden apotheek: Op kerstavond 24 december en oudejaarsavond 31 december sluit de apotheek om 16.00 uur. Per 1 januari 2025 is de apotheek geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur, voorheen 18.00 uur.
  • Apothekersassistent(e) gezocht voor onze apotheek! Wordt jij onze nieuwe enthousiaste collega? Klik hier voor de vacature en solliciteer direct of stuur een mail naar info@apotheek-bleiswijk.nl
  • Voor een overzicht van de vergoedingen/contracten per zorgverzekeraar van Apotheek Bleiswijk verwijzen wij u door naar de volgende pagina: ZGZ Landingspagina | Netwerk apotheken
  • Door landelijke leveringsproblemen zijn medicijnen er helaas steeds vaker niet. U krijgt dan een ander merk of eventueel een passend alternatief van ons. Voor meer informatie en wat u zelf kunt doen leest u hier.
  • Wij bieden de kijksluiter aan. Dit is een animatievideo van een medicijn waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Het gebruik hiervan is kosteloos. Zoek de kijksluiter van uw medicijn hier.

Medische Encyclopedie

Inhoud

prucalopride

Prucalopride stimuleert de bewegingen van de maag en de darmen.

Artsen schrijven het voor bij chronische verstopping (obstipatie), als andere laxeermiddelen onvoldoende helpen.

Wat doet prucalopride en waarbij gebruik ik het?

Verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.

Behandeling 
Met de volgende maatregelen kunt u proberen om de verstopping te genezen en een volgende verstopping te voorkomen:

  • Ga direct naar het toilet als u aandrang voelt. Ophouden maakt de ontlasting hard.
  • Pers niet te hard. Ontspan en laat de ontlasting rustig komen.
  • Gebruik een dieet met veel vezels en drink veel vocht (1,5 tot 2 liter per dag) om de ontlasting zachter te maken.
  • Zorg voor een goede houding op het toilet. U
  • Uw voeten moeten recht op de grond staan of u kunt een voetenkrukje gebruiken.
  • Voorkom stress.
  • Beweeg elke dag een half uur intensief, bijvoorbeeld wandelen, fietsen of tuinieren. Lichaamsbeweging zet de darmen aan tot activiteit, waardoor de ontlasting zacht blijft.

Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of een laxeermiddel de klachten vermindert, bijvoorbeeld lactulose of psylliumvezels. Als u snel van een ernstige verstopping af wilt komen kunt u een laxeermiddel als bisacodyl gebruiken.

Als u ondanks aanpassing van leefregels en het gebruik van laxeermiddelen klachten houdt, kan de arts prucalopride voorschrijven.

Werking 
Prucalopride werkt in op de darmwand, waardoor deze sneller gaat bewegen. Ook versnelt het de passage van voedsel vanuit de maag naar de darmen. Het voedsel gaat hierdoor sneller door de darmen, zodat er geen verstopping meer ontstaat.

Effect 
De werking begint binnen 1 tot 2 dagen. Na 4 weken is het effect optimaal. Ongeveer 1 op de 3 volwassenen heeft dan een normale stoelgang van 3 keer per week gekregen. Ongeveer de helft van de volwassenen ervaart verbetering van hun klachten, zoals opgeblazen gevoel, buikpijn of buikkramp, pijnlijke ontlasting of een scheurtje in de anus.

Lees meer over verstopping . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Hoofdpijn

    Zeer zelden migraine.

  • Maagdarmklachten zoals misselijkheid, diarree of buikpijn.

    Zelden braken, verminderde eetlust, maagpijn, opgeblazen gevoel, winderigheid, darmgerommel. Zeer zelden bloed bij de ontlasting. Bij misselijkheid helpt het om dit medicijn met wat voedsel in te nemen.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Duizeligheid of vermoeidheid.

    Dit verdwijnt meestal na een paar dagen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Koorts, zwakte of naar gevoel.

  • Trillende handen.

  • Hartkloppingen

    Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.

  • Vaak kleine beetjes moeten plassen.

    Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik prucalopride gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
De eerste dagen kan dit medicijn duizeligheid of vermoeidheid veroorzaken. Als dit bij u het geval is: rijd dan geen auto.

alcohol drinken? alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het komt in de moedermelk terecht. Het is niet bekend of dit schadelijk kan zijn voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag, met of zonder voedsel. Heeft u last van misselijkheid? Neem het medicijn dan in met wat voedsel.
Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Na ongeveer 4 weken is duidelijk of dit medicijn voldoende bij u werkt. Als dit medicijn goed werkt, kunt u het gebruiken zo lang u last heeft. Zo niet, dan heeft verder gebruik geen zin. Overleg hierover met uw arts.

Terug naar overzicht