Apotheek Bleiswijk

Apotheek Bleiswijk

Oranjetuin 128 2665VJ Bleiswijk Tel:010-5214262

Laatste nieuws

  • Aangepaste openingstijden apotheek: Op kerstavond 24 december en oudejaarsavond 31 december sluit de apotheek om 16.00 uur. Per 1 januari 2025 is de apotheek geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur, voorheen 18.00 uur.
  • Apothekersassistent(e) gezocht voor onze apotheek! Wordt jij onze nieuwe enthousiaste collega? Klik hier voor de vacature en solliciteer direct of stuur een mail naar info@apotheek-bleiswijk.nl
  • Voor een overzicht van de vergoedingen/contracten per zorgverzekeraar van Apotheek Bleiswijk verwijzen wij u door naar de volgende pagina: ZGZ Landingspagina | Netwerk apotheken
  • Door landelijke leveringsproblemen zijn medicijnen er helaas steeds vaker niet. U krijgt dan een ander merk of eventueel een passend alternatief van ons. Voor meer informatie en wat u zelf kunt doen leest u hier.
  • Wij bieden de kijksluiter aan. Dit is een animatievideo van een medicijn waarin de belangrijkste informatie uit de bijsluiter van een medicijn in begrijpelijke spreektaal wordt uitgelegd. Het gebruik hiervan is kosteloos. Zoek de kijksluiter van uw medicijn hier.

Medische Encyclopedie

Inhoud

zinksulfaat om in te nemen

Zinksulfaat bevat zink, een mineraal. Mineralen en vitamines zijn nodig voor allerlei lichaamsfuncties. Ons lichaam kan deze stoffen zelf niet aanmaken. Daarom moeten we ze via ons voedsel binnenkrijgen. Als dit niet voldoende lukt kan het helpen vitamines en mineralen via medicijnen te gebruiken om de tekorten op te heffen.

Artsen schrijven zinksulfaat voor bij een tekort aan zink in het lichaam en bij een teveel aan koper in het lichaam (ziekte van Wilson).

Wat doet zinksulfaat om in te nemen en waarbij gebruik ik het?

Vitamine- en mineralengebrek

Voor voldoende vitamines en mineralen heeft u dagelijks gemiddeld tweehonderd gram groente en twee stuks fruit nodig. Ook volkorenproducten, vlees en vis bevatten belangrijke vitamines en mineralen. De meeste mensen krijgen voldoende vitamines en mineralen binnen via hun voedsel.

Zink zit onder andere in vlees, kaas, noten, granen, oesters, kreeft en krab.

Sommige mensen hebben eerder een tekort aan zink:

  • kinderen die veel te vroeg geboren zijn (prematuren);
  • mensen die langdurig via een infuus gevoed moeten worden;
  • mensen die zink niet goed via hun darmen kunnen opnemen in het bloed (ziekte van Danbolt, een aangeboren aandoening).

Verschijnselen
Bij een tekort aan zink in het lichaam kunt u last krijgen van smaakverlies, gebrek aan eetlust, haaruitval en een verstoorde wondgenezing. Bij kinderen kan de groei vertragen.

Mensen die zink niet goed via hun darmen kunnen opnemen, hebben last van blaasjes, blaren, haaruitval en huiduitslag, het meest aan de vingers, achter de oren, rond de mond en anus en op de knieën en billen. Bovendien kunnen zij last hebben van diarree, braken en lusteloosheid.    

Werking
Zink is belangrijk voor de werking van enzymen en voor de celgroei. Bij mensen met een zinktekort verbetert zinksulfaat de wondgenezing, vooral als er sprake is van chronische wonden, zoals doorligwonden. Het kan enkele weken tot maanden duren voor het effect merkbaar is.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek . “

Ernstige leverziekte

Zinksulfaat wordt gebruikt bij de ziekte van Wilson. Bij deze erfelijke aandoening stapelt zich te veel koper in het lichaam op. Dit leidt tot verschillende verschijnselen, zoals trillen, spraakstoornissen en ontsteking van de lever (levercirrose).

Werking
Zinksulfaat helpt de hoeveelheid koper in het lichaam te verminderen. Het wordt bij de ziekte van Wilson gebruikt samen met het medicijn penicillamine.

Effect
Het kan enkele weken tot maanden duren voor verbetering merkbaar is.

Lees meer over ernstige leverziekte . “

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

  • Metaalsmaak

    Door de drank te verdunnen met water of vruchtensap heeft u hier minder last van.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Maagdarmklachten, zoals maagklachten, diarree of misselijkheid.

    Meestal verminderen deze bijwerkingen vanzelf. Blijft u hiervan last houden? Raadpleeg dan uw arts.

  • Drank met zinksulfaat: let op als u diabetes (suikerziekte) heeft. Deze drank bevat suiker. Hou hiermee rekening bij het volgen van uw dieet.

Na langdurig gebruik van hoge doses.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Tekort aan koper en ijzer in het lichaam. Dit merkt u aan extreme vermoeidheid.

    Door een tekort aan koper en ijzer in het lichaam kan bloedarmoede ontstaan. Raadpleeg uw arts als u last heeft van extreme vermoeidheid.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Mag ik zinksulfaat om in te nemen gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

  • Antibiotica van het chinolon-type: ciprofloxacine, levofloxacine, norfloxacine en ofloxacine. Neem deze antibiotica minstens 2 uur vóór of 4 uur na de zinksulfaat drank in.
  • Antibiotica van het tetracycline-type, zoals doxycycline, minocycline, demeclocycline en tetracycline. Neem deze medicijnen minstens 2 uur vóór of 4 uur na de zinksulfaat drank in.
  • Het medicijn bij bloedingsstoornissen eltrombopag. Neem eltrombopag minstens 2 uur vóór of 4 uur na de zinksulfaat drank.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap en borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Tabletten en capsules​​​​​​​: innemen met een half glas water.

Drank

  • Gebruik voor het afmeten van de juiste hoeveelheid een maatbekertje, maatlepel of doseerspuitje.
  • Als u de metaalsmaak vervelend vindt, kunt u de drank mengen met water of vruchtensap.
  • Spoel na gebruik uw mond met water. Zo voorkomt u tandbederf door de suiker in de drank.

Wanneer?
Meestal gebruikt u dit medicijn 3 keer per dag. Het beste kunt u vaste tijdstippen kiezen: 's ochtends, 's middags en 's avonds. Neem dit medicijn in op een lege maag, dan neemt uw lichaam het het beste op. Bijvoorbeeld een half uur voor het eten of minimaal 2 uur na het eten.

Krijgt u maagpijn of wordt u misselijk? Dan kunt u dit medicijn beter met wat voedsel innemen.

Hoelang?

  • Bij doorligwonden als gevolg van zink-tekort: gebruik dit medicijn niet langer dan vier maanden.
  • Bij de ziekte van Danbolt en bij de ziekte van Wilson: overleg met uw arts hoelang u dit medicijn moet gebruiken.
Terug naar overzicht